Μύθοι και αλήθειες για το αδυνάτισμα.

Πάρα πολύ συχνά ακούμε από τους γύρω μας διάφορες απόψεις σχετικά με το αδυνάτισμα. Τις περισσότερες φορές όμως πρόκειται για λανθασμένες αντιλήψεις και εσφαλμένες απόψεις. Ωστόσο αυτό δεν μας εμποδίζει να τις υιοθετήσουμε και να τις εντάξουμε στην καθημερινότητα μας.

Ποιες είναι αυτές; Μπορούν τελικά να μας οδηγήσουν σε αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά; Ας απομυθοποιήσουμε μαζί κάποιες από αυτές τις αντιλήψεις, ξεκινώντας με τα πολύ γνωστά και χιλιοειπωμένα, που παρ’ όλα αυτά είναι σύνηθες να μην ακολουθούνται:

Δεν τρώω πρωινό για να μην πάρω παραπάνω θερμίδες

Το πρωινό είναι το γεύμα που θα ενεργοποιήσει το μεταβολισμό μας και θα μας δώσει την απαραίτητη ενέργεια που χρειαζόμαστε για να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες της καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο ένα πλούσιο ποιοτικό πρωινό γεύμα θα μας «προστατεύσει» από την υπερκατανάλωση φαγητού σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα το πρωινό είναι ευεργετικό και απαραίτητο για τον οργανισμό μας επειδή:

  • παρέχει τις αναγκαίες ποσότητες φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ώστε οι ημερήσιες ανάγκες σε αυτά να είναι κατανεμημένες σωστά μέσα στη μέρα.
  • Αποτρέπει τις μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα.
  • Μειώνει την όρεξη για μεγάλη ποσότητα φαγητού στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μας αποτρέπει από την κατανάλωση ανθυγιεινών πρόχειρων τροφών.

Παραλείπω γεύματα για να χάσω πιο γρήγορα βάρος

Έρευνες αποδεικνύουν ότι όταν τρώμε κάθε λίγες ώρες, τότε σταθεροποιείται το σάκχαρο στο αίμα μας και είναι λιγότερο πιθανό να κάνουμε κάποια λανθασμένη επιλογή στο επόμενο γεύμα μας. Σύμφωνα με τους διαιτολόγους – διατροφολόγους το ιδανικό είναι να κάνουμε πέντε με έξι γεύματα την ημέρα και σίγουρα όχι λιγότερα από τέσσερα. Αυτή η πρακτική μας βοηθά όχι μόνο στο να χάσουμε βάρος, αλλά και στο να το διατηρήσουμε, στο πλαίσιο πάντα ενός γενικότερου υγιεινού τρόπου ζωής.
Από την άλλη, η παράλειψη γευμάτων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και γενικά να έχει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που πιστεύουμε. Αυτό συμβαίνει επειδή μειώνονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Τα τελευταία συσχετίζονται με την πείνα, όσο πιο χαμηλά τόσο πιο έντονο το αίσθημα της πείνας. Συνήθως σε μία πιθανή υπογλυκαιμία οδηγούμαστε στην κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε ζάχαρη και θερμίδες ή στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού. Για παράδειγμα, όταν κάποιος είναι πολύ πεινασμένος λόγω της υπογλυκαιμίας είναι πολύ πιο πιθανό να καταναλώσει γλυκά και λιπαρές τροφές με μεγάλο όγκο τροφίμων.

 Δεν τρώω  βραδινό μετά τις 20:00

Το βραδινό γεύμα είναι απαραίτητο και πρέπει να περιλαμβάνεται στην καθημερινή διατροφή μας. Δεν υπάρχει σωστή και λάθος ώρα για να το καταναλώσουμε. Οπότε σε κάθε περίπτωση μπορούμε να το απολαύσουμε και μετά τις 20:00, καθώς η σωστή ώρα προκύπτει από το πρόγραμμα του καθένα από εμάς. Ωστόσο καλό θα ήταν να μην το καταναλώνουμε αμέσως πριν κοιμηθούμε.

Τι μπορεί να περιλαμβάνει; Το βραδινό γεύμα μπορεί και πρέπει να περιέχει τα πάντα. Σαφώς και δεν αποκλείονται οι υδατάνθρακες, όπως και καμία ομάδα τροφίμων από αυτό. Το τι θα καταναλώσουμε στο βραδινό μας γεύμα και ποιο θα είναι το μέγεθος της μερίδας μας εξαρτάται από τα υπόλοιπα γεύματά μας κατά τη διάρκεια της μέρας, αφού, για να παχύνουμε ή να αδυνατίσουμε, καθοριστικό ρόλο παίζει το ενεργειακό ισοζύγιο. Ενεργειακό ισοζύγιο ονομάζουμε την κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο προσλαμβάνει μέσα από τη διατροφή τόσες ακριβώς θερμίδες όσες και αυτές που καταναλώνει ημερησίως.

Εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, το ενεργειακό ισοζύγιο δε διατηρείται πάντα σταθερό. Έτσι, σε περίπτωση που έχουμε θετικό ενεργειακό ισοζύγιο (οι θερμίδες δηλαδή που προσλαμβάνουμε είναι περισσότερες από αυτές που καταναλώνουμε), το σωματικό βάρος αρχίζει και αυξάνεται. Σε αντίθετη περίπτωση, όταν έχουμε αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο (οι θερμίδες δηλαδή που προσλαμβάνουμε είναι λιγότερες από αυτές που καταναλώνουμε) το σωματικό βάρος αρχίζει και μειώνεται.

Γυμνάζομαι, άρα μπορώ να φάω όσο θέλω

Στο ενεργειακό ισοζύγιο μπορούμε να επέμβουμε είτε ρυθμίζοντας την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνουμε, είτε ρυθμίζοντας τη φυσική μας δραστηριότητα. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που θέλουμε να χάσουμε βάρος θα πρέπει να επιτύχουμε ένα αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο. Για να το καταφέρουμε αυτό, εκτός από το προφανές, να μειώσουμε δηλαδή την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνουμε, μπορούμε να βοηθηθούμε περαιτέρω, αυξάνοντας την ποσότητα των θερμίδων που δαπανούμε μέσω της αύξησης της σωματικής μας άσκησης.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να διευκρινίσουμε  ότι για την επίτευξη ενός σταθερού ενεργειακού ισοζυγίου σημασία έχει η συνολική ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνουμε. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινώντας την γυμναστική, δεν αδυνατίζουμε ότι και αν καταναλώσουμε. Σίγουρα οι δαπάνες μας είναι μεγαλύτερες, οπότε μπορούμε να καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από κάποιον που έχει καθιστική ζωή. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν μπορούμε να καταναλώνουμε απεριόριστες ποσότητες, λόγω των αυξημένων καύσεων.

Τέλος, είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί με τα σνακ που επιλέγουμε. Τα σνακ είναι απαραίτητα στη διατροφική μας ρουτίνα για την τόνωση του οργανισμού, τη διατήρηση του καλού μεταβολισμού αλλά και τον έλεγχο του βάρους. Η επιλογή ενός σνακ θα πρέπει να είναι προσεκτική ώστε να μας αποφέρει σημαντικά διατροφικά οφέλη και να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας χωρίς περιττές θερμίδες. Οι μπάρες πρωτεΐνης αποτελούν τον πιο γρήγορο και εύχρηστο τρόπο για να βάλουμε υγιεινά σνακ στη διατροφή στο σπίτι, στη δουλειά ή στο γυμναστήριο.

Η χωρίς γλουτένη Protein Bar της MaxSport είναι το ιδανικό σνακ για κάθε δραστήριο άνθρωπο. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για όλες τις αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και ως υποκατάστατο γεύματος για την εργασία, τη βόλτα ή την εκδρομή. Η Protein Bar βοηθά στην ανάπλαση και της αναδόμηση των μυών και αποτρέπει την ενδεχόμενη καταβολή από τη σωματική άσκηση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cart