Γιατί δεν βλέπουμε διαφορά στο σώμα μας παρά τη γυμναστική;

Οι λόγοι που έχουμε βάλει τη γυμναστική στην καθημερινότητά μας είναι πολλοί και σημαντικοί. Αρχικά το σώµα µας διαµαρτύρεται λιγότερο µετά από ένα οκτάωρο στη δουλειά, η καρδιά µας δουλεύει καλύτερα, τα χρόνια της ζωής µας αυξάνονται και βελτιώνονται, ενώ παράλληλα γινόµαστε πιο ευλύγιστοι.

Για να είμαστε όμως ειλικρινείς, η απώλεια βάρους και η αύξηση της µυϊκής µάζας παραµένουν σταθερά οι δύο βασικές αιτίες που µας ωθούν να ιδρώσουµε. Πολλές φορές όμως, ακόµη και αν δεν χάνουμε ποτέ την προπόνησή µας, δεν παρατηρούμε την επιθυμητή αλλαγή στο σώμα μας.

Δεν κάνουμε διαλείμματα

Ακούγεται παράδοξο, όμως ο λόγος που η ζυγαριά μας μένει στάσιμη ή οι μύες μας παραμένουν αόρατοι, ίσως είναι η… υπερβολική γυμναστική. Οταν προπονούμαστε κάθε μέρα, το σώμα μας δεν έχει αρκετό χρόνο ώστε να επανέλθει σωστά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποδώσει την επόμενη φορά που καλείται να εκτελέσει ένα πρόγραμμα γυμναστικής. Αν δεν θέλουμς να περνάμε ούτε μια μέρα χωρίς προπόνηση, η καλύτερη λύση είναι η ενεργητική αποκατάσταση. Ως τέτοια μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε είδος άσκησης που επιτρέπει στους μυς να επανέλθουν, όπως είναι το αργό τρέξιμο, ένας μεγάλος περίπατος ή η γιόγκα.

Δεν αλλάζουμε τις προπονήσεις μας

Προκειμένου να δούμε τους μύες μας να διαγράφονται ή τη μέση μας να στενεύει, δεν αρκεί το πρόγραμμα γυμναστικής να είναι έντονο. Πρέπει να αποτελεί μια πρόκληση για το σώμα μας. Αν κάνουμε τις ίδιες ασκήσεις εδώ και πολύ καιρό, το πιθανότερο είναι πως οι μύες μας έχουν προσαρμοστεί σε αυτό και πλέον δεν καταβάλλουν την ίδια προσπάθεια. Δεν χρειάζονται δραματικές αλλαγές σε περίπτωση που απολαμβάνουμε πραγματικά το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Μικρές στοχευμένες αλλαγές αρκούν. Για παράδειγμα, μπορούμε να αυξήσουμε λίγο την ένταση ή τον αριθμό των επαναλήψεων.

Δεν κοιμόμαστε αρκετές ώρες

Η έλλειψη ύπνου δεν επιδρά μόνο επάνω στη διάθεσή μας να πάμε στο γυμναστήριο. Μας κάνει και να τρώμε ασυλλόγιστα για να ανακτήσουμε την ενέργειά μας, ενώ μειώνει και τον μεταβολισμό μας. Παράλληλα, η χαμηλή ενέργεια αντανακλάται και στον τρόπο που εκτελούμε τις ασκήσεις.

Τρώμε ανεξέλεγκτα

Υστερα από μια έντονη προπόνηση TRX, αισθανόμαστε ότι κάψαμε πάρα πολύ λίπος και ότι αξίζει να φάμε ό,τι θέλουμε. Ωστόσο, πολύ συχνά υπερεκτιμούμε τις θερμίδες που κάψαμε και υποτιμούμε τις θερμίδες που κρύβονται στο φαγητό μας. Για να δούμε καλύτερα αποτελέσματα στο σώμα μας, αποφεύγουμε τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και λίπη και επιλέγουμε ένα υγιεινό σνακ με πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.

Παράλληλα, φροντίζουμε να κάνουμε «δωράκια» στον εαυτό μας για να μην αισθανόμαστε ότι στερούμαστε. Έτσι, είναι και πιο πιθανό να μείνουμε πιστοί σε μια ισορροπημένη διατροφή. Η λογική του «80/20» φαίνεται πως λειτουργεί για αρκετούς ανθρώπους: Φροντίζουμε τα καθημερινά μας γεύματα να αποτελούνται κατά 80% από τρόφιμα που κάνουν καλό στην υγεία και στη σιλουέτα μας και επιτρέπουμε στις «ένοχες απολαύσεις» να καταλάβουν το υπόλοιπο 20%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cart