Τι είναι τα λειτουργικά τρόφιμα;

Λειτουργικά μπορούν να χαρακτηριστούν τρόφιμα ή συστατικά τροφίμων που παρέχουν και άλλα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία πέρα από τη βασική τους θρεπτική λειτουργία. Μέσω αποδεδειγμένων φυσιολογικών επιδράσεων στον ανθρώπινο οργανισμό, μπορούν, για παράδειγμα, να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων. Τα λειτουργικά τρόφιμα συχνά εμπλουτίζονται με προβιοτικά και πρεβιοτικά, βιταμίνες, μέταλλα ή ένα ευρύ φάσμα βιοδραστικών συστατικών με αποδεδειγμένες φυσιολογικές επιδράσεις στην υγεία του καταναλωτή.

Είναι τα τρόφιμα αυτά κατάλληλα για παιδιά;

Ναι, όλες οι ηλικίες μπορούν να καταναλώσουν τα προϊόντα μας.

Τι είναι τα προβιοτικά;

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα προβιοτικά ορίζονται ως «ζωντανoί μικροοργανισμοί που όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες παρέχουν οφέλη για την υγεία του ξενιστή». Ωστόσο, για να επιτευχθούν τα οφέλη στην υγεία, τα προβιοτικά βακτήρια είναι απαραίτητο να είναι βιώσιμα, ενεργά και σε συγκέντρωση τουλάχιστον 10⁶ cfu/g σε όλη τη διάρκεια ζωής του προϊόντος. Τα προβιοτικά που χρησιμοποιούνται συχνότερα στα προϊόντα είναι κυρίως τα γένη Lactobacillus και Bifidobacterium.

Τι είναι τα πρεβιοτικά;

Τα πρεβιοτικά ορίζονται ως άπεπτα συστατικά τροφίμων που χρησιμοποιούνται στο έντερο από τους υπάρχοντες κυρίως προβιοτικούς μικροοργανισμούς, βοηθώντας την ανάπτυξη και την δραστηριότητά τους. Οι ολιγοσακχαρίτες και οι γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες έχουν τραβήξει την προσοχή ανάμεσα στα πρεβιοτικά για την ικανότητά τους να βοηθούν επιλεκτικά την ανάπτυξη συγκεκριμένων ειδών Lactobacillus και Bifidobacterium.

Τι είναι τα συμβιωτικά;

Τα συμβιωτικά είναι ένας συνδυασμός προβιοτικών και πρεβιοτικών.

Ποιος είναι ο ρόλος των πρεβιοτικών και των προβιοτικών στο έντερο;

Η σύσταση της μικροβιολογικής χλωρίδας του εντέρου επηρεάζεται σημαντικά από τη διατροφή. Το πεπτικό μας σύστημα αποικίζεται από πάνω από 400 είδη βακτηρίων με συγκέντρωση 10¹³ – 10¹⁴ βακτήρια ανά γραμμάριο. Η επαρκής πρόσληψη πρεβιοτικών στη διατροφή διεγείρει την ανάπτυξη των προβιοτικών στο παχύ έντερο, τα οποία έχουν αμέτρητα οφέλη για την υγεία του καταναλωτή. Αν τα προβιοτικά βρίσκονται σε επαρκή συγκέντρωση στο έντερο, μπορούν να περιορίσουν την ανάπτυξη μη επιθυμητών μικροοργανισμών, ενώ ταυτόχρονα έχουν αποδεδειγμένα ανοσορυθμιστικά αποτελέσματα.

Τι είναι οι πρωτεΐνες;

Οι πρωτεΐνες αποτελούν τα βασικά δομικά συστατικά των κυττάρων μας. Χρησιμεύουν, επίσης, στην αποκατάσταση και αναζωογόνηση και αποτελούν τη βάση για το ανοσοποιητικό συστήμα και τη ρύθμιση των ορμονών. Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα.

Τι είναι το κολλαγόνο;

Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη η οποία αποτελεί το βασικό δομικό συστατικό των συνδετικών ιστών. Συμμετέχει, επίσης, στην αποκατάσταση και τη σωστή λειτουργία όλων των ζωντανών κυττάρων. Αποτελεί το 30% της συνολικής πρωτεΐνης στο σώμα και το 70% της πρωτεΐνης στο δέρμα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης κολλαγόνου;

Με το πέρασμα του χρόνου, η παραγωγή κολλαγόνου στο σώμα μειώνεται, αποδυναμώνοντας έτσι τις σωματικές δομές. Η τακτική πρόσληψη κολλαγόνου, διασφαλίζει επομένως την κατάλληλη σφρυγηλότητα και ελαστικότητα του δέρματος καθώς και την αντοχή των οστών, αρθρώσεων, νυχιών, μαλλιών και δοντιών. Επίσης, επιβραδύνει την γήρανση, διευκολύνει την επούλωση και τις αναζωογόνητικές διαδικασίες στο σώμα.

Cart