Γιατί είναι απαραίτητη η αποθεραπεία μετά την γυμναστική;

Αν και οι περισσότεροι τείνουν να παραμελούν την αποθεραπεία όταν ολοκληρώνουν το πρόγραμμα γυμναστική τους, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αποτελεί ένα ουσιαστικό μέρος κάθε προπόνησης.

Εάν το σώμα δεν χαλαρώσει ικανοποιητικά το κυκλοφοριακό σύστημα συναντά δυσκολίες στο να μπορέσει να τροφοδοτήσει με την απαιτουμένη ποσότητα οξυγόνου όλα τα όργανα και να ομαλοποιήσει την καρδιακή λειτουργία.

Μπορεί να διαρκέσει από τρία έως και δέκα λεπτά και περιλαμβάνει εκτάσεις και ήπιες παραλλαγές κινήσεων, που θα μας βοηθήσουν να επαναφέρουμε την αναπνοή και τον καρδιακό μας ρυθμό στα φυσιολογικά, προωθώντας τη χαλάρωση του σώματός μας.

Αποτελέσματα αποθεραπείας

H αποθεραπεία αυξάνει την ταχύτητα ανάρρωσης, χαλαρώνει τους μύες, επαναφέρει την χαμένη λόγω κόπωσης ελαστικότητα, βελτιώνει το συντονισμό των μυών. Τέλος, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ψυχική-πνευματική χαλάρωση και αυτοσυγκέντρωση.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια της αποθεραπείας οι ερευνητές έχουν βρει ότι συντελούνται οι παρακάτω λειτουργίες στον οργανισμό:

 • Μειώνεται η θερμοκρασία του σώματος και επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα.
 • Ομαλοποιείται ο μεταβολισμός και η αιμάτωση των οργάνων.
 • Βελτιώνεται η ελαστικότητα και η αιμάτωση των μυών.
 • Ομαλοποιείται η μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς.
 • Επαναφέρονται μερικώς ή ολικώς όλα τα οργανικά συστημάτα στην κατάσταση που ήταν πριν αρχίσει η προπόνηση.

Είδη αποθεραπείας

Υπάρχουν πολλά είδη αποθεραπείας, τα δυο κυριότερα όμως είναι η γενική αποθεραπεία και η ειδική αποθεραπεία. Η γενική αποθεραπεία περιλαμβάνει γενικές ασκήσεις που δεν έχουν καμία ειδική ομοιότητα με τις ασκήσεις που έγιναν στο κυρίως πρόγραμμα. Έχουν σκοπό να χαλαρώσουν γενικά όλους τους μύες.

Η ειδική αποθεραπεία περιλαμβάνει μια σειρά από παρόμοιας μορφής κινήσεις που έγιναν στο κυρίως πρόγραμμα αλλά με πιο ήπια και χαλαρή μορφή. Η ειδική αποθεραπεία σκοπεύει να χαλαρώσει καλύτερα την περιοχή εκείνη, που επιβαρύνθηκε περισσότερο κατά την διάρκεια της προπόνησης.

Όπως και στην προθέρμανση οι διατάσεις αποτελούν μέρος της αποθεραπείας και δεν είναι από μόνες τους η αποθεραπεία! Τα μυϊκά τραβήγματα συμβαίνουν συχνά σε μύες που χαλάρωσαν ανεπαρκώς. Για αυτό τον λόγο είναι αναγκαίο κατά την αποθεραπεία να συμπεριλάβετε μια επαρκή ποσότητα διατατικών ασκήσεων.

 

Συμβουλές αποθεραπείας

 • Η ένταση πρέπει να είναι σταδιακά όλο και πιο μειούμενη, έτσι ώστε να μειωθεί η θερμοκρασία του σώματος και να ομαλοποιηθούν οι σωματικές λειτουργίες.
 • Οι ασκήσεις της αποθεραπείας πρέπει να είναι τέτοιες που να μας ξεκουράζουν και όχι να μας κουράζουν επιπλέον.
 • Χρειάζεται η κατάλληλη επιλογή των ασκήσεων, όπως επίσης και η εύρεση της κατάλληλης διάρκειας για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα-οφέλη της αποθεραπείας.
 • Αποδεκτό σημάδι της επαρκούς αποθεραπείας, είναι η μείωση της θερμοκρασίας και η πλήρη ομαλοποίηση του καρδιακού μας σφυγμού.
 • Καθοριστικός παράγοντας επίσης είναι και το αίσθημα της χαλάρωσης που νοιώθουμε κατά την διάρκεια της αποθεραπείας.
 • Η αποθεραπεία πρέπει να αρχίζει σταδιακά, να αποκλιμακώνεται και να φτάνει στο τέλος της στο χαμηλότερο όριο έντασης που έχει προκαθοριστεί..
 • Η αποθεραπεία πρέπει να είναι μια διαδικασία βαθμιαίας μετάβασης, από την πλήρη δραστηριότητα στην μερική ξεκούραση και αποκατάσταση των οργανικών λειτουργιών.

Αποθεραπεία ανά είδος άσκησης

Η αποθεραπεία εξαρτάται συχνά από τον τύπο άσκησης που έχουμε κάνει στην προπόνησή μας:

 • Τζόκινγκ: Εάν κάναμε τζόκινγκ, κάνουμε έναν γρήγορο περίπατο για 2-3 λεπτά και έπειτα χαλαρώνουμε κι άλλο τους ρυθμούς. Στο τέλος της βόλτας μας, μπορούμε να κάνουμε όρθιες εκτάσεις για να αυξήσουμε το εύρος κίνησης στους μύες των ποδιών που μόλις δουλέψαμε.
 • Προπόνηση ενδυνάμωσης: Εάν ολοκληρώσαμε μια προπόνηση ενδυνάμωσης, η αποθεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει συνολικά τεντώματα σώματος για να αυξήσουμε το εύρος κίνησης στις αρθρώσεις που μόλις δουλέψαμε

Tέλος, δεν ξεχνάμε να τροφοδοτούμε το σώμα μας με ένα snack πλούσιο σε πρωτεΐνη, όπως οι GF Protein Bars της Max Sport

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cart