Χάνετε λίπος ή μυϊκή μάζα;

Όταν ακολουθείτε ευλαβικά μία δίαιτα και γυμνάζεστε συστηματικά, λίγα πράγματα σας προσφέρουν τόσο μεγάλη ικανοποίηση όσο το να βλέπετε το νούμερο στη ζυγαριά να μειώνεται. Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζετε ότι πολλοί άνθρωποι χάνουν μεγάλη ποσότητα μυϊκής μάζας μαζί με λίπος.

Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι χρειάζεστε μυϊκή μάζα όχι μόνο για να εκτελέσετε καθημερινές δραστηριότητες (π.χ. για να μεταφέρετε τα ψώνια από το super market), αλλά κυρίως επειδή οι μύες σάς εξασφαλίζουν υψηλότερο βασικό μεταβολισμό από το λίπος. Έτσι, όταν χάνετε μυϊκή μάζα, μειώνεται και ο μεταβολισμός σας.

Επομένως, πώς θα είστε σε θέση να καταλάβετε αν χάνετε μυϊκή μάζα αντί για λίπος;

Τα σημάδια που πρέπει να σας προβληματίσουν

Δεν έχετε ενέργεια

Αν νιώθετε πιο κουρασμένοι από ό,τι συνήθως ή αν σας εξαντλούν δραστηριότητες που πριν δε σας κούραζαν, είναι σημάδια που θα μπορούσαν να σας προβληματίσουν. Η ανεπαρκής διατροφή μπορεί να προκαλέσει μείωση μυϊκής μάζας και κακή λειτουργία του οργανισμού. Αν η διατροφή σας είναι ισορροπημένη, γι’ αυτό το σύμπτωμα μπορεί να ευθύνεται η σκληρή γυμναστική.

Κάνετε μόνο αερόβια άσκηση

Αν κάνετε πολλή αερόβια άσκηση, αλλά καθόλου προπονήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, υπάρχει πιθανότητα να χάνετε 50% μυϊκή μάζα και 50% λίπος (μαζί με νερό). Για να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα, φροντίστε να εντάξετε στις προπονήσεις σας βάρη, 2 φορές την εβδομάδα, και να στοχεύετε σε όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες (π.χ. πλάτη, πόδια, θώρακα).

Χάνετε γρήγορα βάρος

Καταλαβαίνουμε ότι σας χαροποιεί το γεγονός ότι πέφτει ο αριθμός στη ζυγαριά γρήγορα, όμως αυτό δεν είναι πάντα καλό για τη μυϊκή σας μάζα, εκτός αν έχετε πολλά περιττά κιλά. Έχετε κατά νου ότι όσο περισσότερο λίπος έχετε, τόσο περισσότερο λίπος θα χάνετε. Το αδυνάτισμα είναι μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή κι επιμονή και δεν πρέπει να χάνετε πάνω από ένα κιλό την εβδομάδα.

 

Πρωτεΐνη και απώλεια βάρους

Η πρωτεΐνη παίζει σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους. Βοηθά στην αύξηση και τη διατήρηση της μυϊκή μάζας και συνδέεται με μια σειρά λειτουργιών στο σώμα, από την παραγωγή ενζύμων μέχρι την ρύθμιση των ορμονών. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, αλλά και να το διατηρήσετε.

Η πρωτεΐνη είναι χορταστική. Έτσι όσο πιο γρήγορα αισθανθείτε πλήρεις, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να ενδώσετε σε υπερφαγία και να καταναλώσετε περισσότερες θερμίδες. Και αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στους γλυκούς πειρασμούς, οι μπάρες πρωτεΐνης της Max Sport  θα ικανοποιήσουν αυτή την ανάγκη σας, προσφέροντας παράλληλα στον οργανισμό σας 25% γρ. πρωτεΐνης και φυτικές ίνες.

Πώς θα μάθετε τι ποσοστό λίπους χάσατε

Η πιο εύκολη και αξιόπιστη μέθοδος είναι η λιπομέτρηση από διαπιστευμένο διατροφολόγο. Με τη βοήθειά του θα είστε σε θέση να χάσετε βάρος, μεγιστοποιώντας την απώλεια λίπους και ελαχιστοποιώντας την απώλεια μυϊκής μάζας.

Οι ζυγαριές με λιπομετρητή αποτελούν μια επισφαλή μέθοδο μέτρησης του ποσοστού σωματικού λίπους. Ακόμη και με τις καλύτερες ζυγαριές αυτού του είδους, το περιθώριο σφάλματος είναι της τάξης του 4%, ενώ με τα πιο φτηνά μοντέλα μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερο. Επιπλέον, το αποτέλεσμα της μέτρησης εξαρτάται από το ποσά υγρά έχετε πιει προηγουμένως.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cart