Γλουτένη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που προβληματίζονται αν τελικά η γλουτένη πρέπει να υπάρχει στη διατροφή τους, αν έχουν δυσανεξία σε αυτή, αν είναι υπεύθυνη για το φούσκωμα ή την αύξηση βάρους.

Ας ξεκινήσουμε εξηγώντας τι ακριβώς είναι η γλουτένη. Η γλουτένη δεν είναι τίποτε άλλο από μια πρωτεΐνη που υπάρχει σε μερικά δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη και σε μικρότερο βαθμό στη βρώμη.

Υπάρχουν άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή αλλιώς κοιλιοκάκη. Είναι μια χρόνια πάθηση του λεπτού εντέρου με κληρονομική προδιάθεση. Όταν τα άτομα αυτά καταναλώνουν γλουτένη εμφανίζουν συμπτώματα όπως διάρροια, εμετούς, απώλεια σωματικού βάρους, χρόνια κόπωση, ελλιπή ανάπτυξη λόγω δυσαπορρόφησης θρεπτικών συστατικών. Τα συμπτώματα της νόσου υποχωρούν αυτόματα όταν ο ασθενής ακολουθεί δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Ωστόσο, άτομα που έχουν στόχο την απώλεια βάρους και που αποσκοπούν στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, στη μείωση της κόπωσης ή στην καταπολέμηση της αίσθησης φουσκώματος στο στομάχι μπορούν να επιλέξουν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη. Μια συγκεκριμένη δίαιτα θα τους βοηθήσει να δουν αποτελέσματα στη συνολική υγεία και τα επίπεδα της φυσικής τους κατάστασης.

Οφέλη από μια δίαιτα χωρίς γλουτένη

Μπορεί να σε ανακουφίσει από τα πεπτικά συμπτώματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι δοκιμάζουν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη για τη θεραπεία πεπτικών προβλημάτων και αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν πιο κοινές καταστάσεις που πολλοί αντιμετωπίζουμε κατά καιρούς όπως είναι το φούσκωμα, η διάρροια ή η δυσκοιλιότητα, τα αέρια, η κόπωση και πολλά άλλα συμπτώματα.

Μπορεί να ενισχύσει την ενέργεια

Πολλές φορές αισθανόμαστε κουρασμένοι και υποτονικοί και αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών λόγω κάποιας βλάβης στο έντερο.

Μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος

Δεν είναι ασυνήθιστο να χάσεις βάρος όταν αρχίζεις να ακολουθείς μια διατροφή χωρίς γλουτένη, καθώς αποκόβεις από πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες, που προηγουμένως κατανάλωνες.

Σε μία τέτοια διατροφή υπάρχουν πολλές κατηγορίες τροφών που μπορούν να καταναλωθούν, όπως:

  • Κρέας και ψάρια. Όλα εκτός από τα επεξεργασμένα όπου υπάρχουν και άλλα υλικά, όπως είναι τα αλλαντικά.
  • Όλα τα είδη αυγών.
  • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα και το γιαούρτι.
  • Τα φρούτα και τα λαχανικά.
  • Οι ξηροί καρποί και σπόροι.
  • Τα αλείμματα και τα έλαια καρπών.
  • Όλα τα βότανα και μπαχαρικά.

Επιπλέον, τώρα πια υπάρχουν extra επιλογές που μπορείς να βρεις και θα σου προσφέρουν τόσο την ποικιλία που χρειάζεσαι όσο και τη γεύση. Η χωρίς γλουτένη Protein Bar είναι το ιδανικό σνακ για κάθε δραστήριο άνθρωπο. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για όλες τις αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και ως υποκατάστατο γεύματος για την εργασία, τη βόλτα ή την εκδρομή. Σε πέντε μοναδικές γεύσεις για να διαλέξεις εκείνη που θέλεις, χωρίς να στερείται απόλαυσης, αφού δεν της λείπει τίποτα εκτός από γλουτένη!

 

 

Cart