Κάποιοι άνθρωποι νιώθουν εξαντλημένοι και συνέχεια κουρασμένοι στη μετάβαση του χειμώνα προς την άνοιξη. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται εαρινή κόπωση και συμβαίνει καθώς το σώμα μας από έναν χειμερινό «ύπνο» μεταβαίνει σε κάποιες φυσιολογικές αλλαγές. Έτσι, προσπαθώντας να συμβαδίσει με τις μεταβαλλόμενες εποχές μπορεί να αποπροσανατολιστεί κάπως.
Που οφείλεται η εαρινή κόπωση
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που οι ειδικοί αποδίδουν στις αλλαγές της θερμοκρασίας και τον τρόπο που αυτές επηρεάζουν το μεταβολισμό μας. Ωστόσο δεν είναι μόνο οι οργανικές αντιδράσεις αλλά και οι νευρολογικές. Η ζέστη και η αυξημένη ηλιοφάνεια οδηγούν στη μεγαλύτερη παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλο, ενός σημαντικού νευροδιαβιβαστή που επηρεάζει τη διάθεσή μας. Παρότι η σεροτονίνη μας «φτιάχνει» τη διάθεση, η απότομη αλλαγή φαίνεται πως δυσκολεύει τον οργανισμό να διαχειριστεί τις αλλαγές. Η περίοδος προσαρμογής σε όλα τα παραπάνω διαρκεί λίγες εβδομάδες.
Άλλοι παράγοντες που μάς «κλέβουν» την ενέργεια είναι η κακής ποιότητας διατροφή, η οποία δεν προσφέρει τα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες) που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει ομαλά, η πτώση της αρτηριακής πίεσης (υπόταση), η αϋπνία και η κατάθλιψη.
Τα συμπτώματα της εαρινής κόπωσης
Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτή την κατάσταση αυτή. Τα συμπτώματα της εαρινής κόπωσης μοιάζουν με εκείνα μιας ήπιας ίωσης, συμπεριλαμβάνουν όμως ζαλάδα, ευερεθιστότητα, πονοκεφάλους, δυσκολία συγκέντρωσης και διάσπαση προσοχής -γι’ αυτό και η εαρινή κόπωση σχετίζεται με αυξημένο ποσοστό ατυχημάτων-, μειωμένη κρίση, αργά αντανακλαστικά και απόκριση στα ερεθίσματα.
Πώς να το αντιμετωπίσετε
- Για να συγχρονίσετε το μυαλό και το σώμα σας, τηρήστε το πρόγραμμα ρουτίνας σας. Κατανείμετε τις δραστηριότητές σας με σύνεση κατά τη διάρκεια της ημέρας για να μην εξαντλήσετε τα αποθέματα του σώματός σας.
- Μην αποφασίζετε απερίσκεπτα να μειώσετε τις ώρες ύπνου σας. Η προσαρμογή των κύκλων ύπνου-αφύπνισης δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη.
- Μην αγνοείτε την ξεκούραση εφόσον νιώσετε κουρασμένοι. Πάρτε έναν υπνάκο 20 λεπτών κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν είναι δυνατόν.
- Πίνετε πολύ νερό. Το νερό καθαρίζει τις τοξίνες και ενεργοποιεί το μεταβολισμό. Η αφυδάτωση, από την άλλη πλευρά, μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και περισσότερη κούραση. Όταν ο οργανισμός είναι σωστά ενυδατωμένος, θα μπορεί να προσαρμοστεί πιο εύκολα στις αλλαγές που συμβαίνουν.
- Η καλή διατροφή αυτή τη μεταβατική περίοδο είναι σημαντική. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με τροφές όπως βρώμη, κόκκινο κρέας, σπανάκι και ποικιλία φρούτων. Η πρωτεΐνη είναι πάντα μια καλή επιλογή πρωινού αυτή την περίοδο, καθώς ανεβάζει τα επίπεδα της ενεργητικότητάς σας και μειώνεται η κόπωση.
Το Protein Shake είναι ένα νόστιμο ρόφημα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες. Είναι κατασκευασμένο από φρέσκο γάλα με εκχύλισμα stevia, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τεχνητά γλυκαντικά ή χρωστικές ουσίες. Αυτό το ρόφημα πρωτεΐνης περιέχει φυτικές ίνες και έχει χαμηλά λιπαρά. Ένα εξαιρετικό προϊόν για όσους αναζητούν μια πηγή πρωτεϊνών με χαμηλές θερμίδες.