Ζάχαρη: ο γλυκός εχθρός της υγείας σου!

H ζάχαρη έχει αρνητικές συνέπειες για τον οργανισμό όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, το να καταναλώνεις γλυκά, σίγουρα δεν είναι κάτι που μπορεί να χαρακτηριστεί υγιεινό.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι άνθρωποι που ξεκινούν κάποια δίαιτα, με το που κόβουν τη ζάχαρη βλέπουν άμεσα αποτελέσματα στο σώμα και την ψυχολογία τους.Τι συμβαίνει, όμως, στον οργανισμό όταν τρώμε πολλά γλυκά; Γιατί πρέπει να τα αποφεύγουμε;

Είναι εθιστική

Η ζάχαρη, όπως τα ναρκωτικά, ανεβάζει τη διάθεση, επηρεάζοντας τον εγκέφαλο και απελευθερώνοντας ντοπαμίνη στο αίμα. Έτσι λοιπόν σε εθίζει και σε κάνει να τη ζητάς συνέχεια για να νιώσεις καλύτερα.

Βλάπτει την καρδιά

Η διατροφή που περιλαμβάνει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης έχει συνδεθεί με μια πληθώρα ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της καρδιοπάθειας, της νούμερο ένα αιτίας θανάτου παγκοσμίως.

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, να αυξήσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα, τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση, παράγοντες που συνδέονται με τις καρδιοπάθειες, ειδικά αν υπάρχει σχετική προδιάθεση.

Αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

O σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ασθένεια που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία. Ενώ η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης από μόνη της δεν προκαλεί διαβήτη σε έναν υγιή ενήλικο, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου σε όσους έχουν ήδη παράγοντες κινδύνου, όπως για παράδειγμα οικογενειακό ιστορικό, αυξημένο σωματικό βάρος.

Οδηγεί σε αύξηση του βάρους

Τα απλά σάκχαρα μεταβολίζονται στο ήπαρ. Όταν το ήπαρ αναγκάζεται να επεξεργαστεί μεγαλύτερες ποσότητες σακχάρων από αυτές που αντέχει, τις μετατρέπει σε λίπος, το οποίο τείνει να συσσωρεύεται γύρω από την κοιλιά και τους μηρούς.

Επιπλέον, οι επεξεργασμένες τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, δεν μπορούν να σε κρατήσουν χορτάτο για αρκετή ώρα, σε οδηγούν στην υπερφαγία και την κατανάλωση περιττών θερμίδων.

Καταστρέφει τα δόντια

Θυμάσαι όταν ήσουν μικρός και σου έλεγαν να μην τρως καραμέλες γιατί θα χαλάσουν τα δόντια σου; Πράγματι, αυτή η κλασική συμβουλή είναι αληθινή, αφού η ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο της τερηδόνας, ενισχύοντας την παραγωγή των βακτηριδίων που την προκαλούν.

Υποβαθμίζει την ποιότητα του ύπνου

Άν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς ή ξυπνάς τακτικά μέσα στη νύχτα, δοκίμασε να περιορίσεις την κατανάλωση ζάχαρης. Η ζάχαρη μπλοκάρει τη δράση των νευροδιαβιβαστών, οι οποίοι συμβάλλουν στην έκκριση της σεροτονίνης και της μελατονίνης, δύο ορμονών που παίζουν καθοριστικό ρόλο στον ύπνο.

Ρίχνει τα επίπεδα ενέργειας

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρόσθετα σάκχαρα ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης, χαρίζοντας ενέργεια. Ωστόσο, αυτή η ενέργεια είναι προσωρινή. Οι τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη αλλά δεν περιέχουν πρωτεΐνες, λίπη ή φυτικές ίνες, αυξάνουν αρχικά το σάκχαρο στο αίμα και στη συνέχεια το ρίχνουν απότομα, καταρρακώνοντας την ενέργειά σου

 

Cart